Nieuws

 

Showkorps Jonge Kracht uit Kapelle. © Johan Van Der Heijden

‘We spelen allang geen hoempapa muziek meer’

CLUB VAN HET JAAR 2019 KAPELLE – Showkorps Jonge Kracht uit Kapelle heeft het niet makkelijk. Het worstelt met een oubollig imago. Met een dalend ledental als gevolg. Tegelijkertijd zijn ze razend populair bij het publiek. Als ze willen, is er wekelijks een podium.

Timo van de Kasteele 27-05-19, 12:19 Laatste update: 14:25 Bron: PZC

Terwijl het clubgebouwtje aan de spoorlijn in Kapelle schudt bij iedere trein die passeert, klinkt luid getrommel. De voorbereidingen voor de taptoe van zaterdag 15 juni zijn in volle gang. Dan staat showkorps Jonge Kracht weer op het korfbalveld aan de Vroonlandseweg. Ook uit Katwijk, Waalwijk en Krimpen aan de Lek komen bands.

Voor Kapellenaren een begrip, de blauwwitte pakken die met militaristische precisie op de maat van de muziek bewegen. Vijftien tot twintig keer per jaar treden ze op. In binnen- en buitenland. ,,De vraag naar optredens bij evenementen is groot”, zegt evenementenorganisator Wilco Kok. ,,Het aanbod helaas steeds kleiner. Zeeland telt nog vier showkorpsen, waar wij er een van zijn.”

Imago probleem

Jonge Kracht kampt, net als andere korpsen, met een ouderwets imago. ,,Mensen denken dat we alleen hoempapa muziek spelen”, zegt Kok. ,,Als dat zo was, verdwijnt het plezier in muziek maken snel. Ons repertoire is juist heel modern. We spelen zelfs nummers van Avicii.” Niet alleen de muziek is modern. Ook de show is spectaculair.

Enkele jaren terug is gestart met het dragen van ledverlichting. Zoals tijdens de lampionoptocht in Krabbendijke. Marcherend door de straten, geeft dat een spectaculair effect. ,,Je probeert een zo aantrekkelijk mogelijke show neer te zetten”, zegt Kok. ,,Constant zijn we op zoek naar vernieuwing. Zo treden we tijdens de taptoe op met dansgroep Body-Action uit Goes.”

Onzeker

Ondanks die vernieuwing, is de toekomst onzeker. Jonge Kracht heeft veel korpsen zien verdwijnen. En penningmeester Suus Hartman ziet een uitdaging in het aantrekken van jeugd, de toekomst van iedere club of vereniging. ,,Bij kinderen in beeld komen, is al lastig. Tel daarbij op dat op veel scholen de muzieklessen zijn verdwenen. De basis ontbreekt.”

Daar heeft Jonge Kracht iets op gevonden. Gastlessen op scholen. Stefan Wisse is daar de kartrekker van. Een paar keer per jaar brengt hij kinderen in aanraking met blaasinstrumenten en trommels. ,,Het slaat aan. Alleen zou je het veel vaker moeten doen. Toch levert het zo nu en dan nieuwe aanwas op.”

In beweging

Met deelname aan de Club van het Jaar competitie van deze krant, wil Jonge Kracht laten zien hoe belangrijk de sociaalmaatschappelijke functie van een muziekkorps is. ,,Het verbindt de samenleving”, zegt Wilco Kok. ,,Juist omdat wij als korps de straat op gaan. Zoals tijdens de Franse Slag Mars. Muziek maakt zo’n evenement tot een levendig geheel en brengt mensen in beweging.”

Wisse ziet zelfs dat het korps voorziet in een zekere opvoedkundige taak. ,,We leren kinderen een muziekinstrument bespelen, strak in het gareel lopen en zorgen dat ze hun eigen broeken op kunnen vouwen. Waar leer je dat nu nog?” Genoeg argumenten waarom Jonge Kracht kanshebber is voor de titel Club van het Jaar, als het aan Wisse ligt.

Wil je weten welke clubs in Zeeland zijn genomineerd voor de verkiezing Club van het Jaar 2019? Kijk op www.clubvanhetjaar.nl.

Concert in het Cederhof
in Kapelle op dd. 16 maart 2019

Op zaterdag 16 maart zal Showkorps Jonge Kracht een concert geven in het Cederhof te Kapelle voor de bewonders en betrokken kinderen, ouders, leerkrachten en leiding van de Linge en de dagarrangementen. Heeft uw kind belangstelling om bij ons korps mee te komen spelen, kijkt u dan eens hier.

foto's en filmpjes op facebook

Jonge kracht kapelle in het Cederhof

 

Muziekles bij de Dagarrangementen op basisschool "de Linge"
in Biezelinge op dd. 23 januari 2019!

Door Stichting Dagarrangementen Kapelle waren we gevraagd om een muziekles te komen geven aan de kinderen van de Dagarrangementen en de Buitenschoolse Opvang in de school.

Muzikante Amy had de leiding bij deze les, en samen met nog een tweetal muzikanten van Showkorps Jonge Kracht leerde ze de kinderen op het ritme van een liedje te spelen met een ritme-instrument.

Dit liedje zal op zaterdag dd. 16-03-2019 in een concert optreden met het korps in het Cederhof door de kinderen mee worden gespeeld!

   

Archief

 

TAPTOE KAPELLE
20 juni 2015

Na een succesvolle editie in 2011 wordt er ook dit jaar TAPTOE KAPELLE georganiseerd door Showkorps Jonge Kracht. Op zaterdag 20 juni bent u van harte welkom op het korfbalveld aan de Vroonlandseweg in Kapelle. Parkeren kunt u op het naastgelegen parkeerterrein van de voetbalvereniging.
Om 19:00 uur vangt de taptoe aan en wordt u een gratis avondvullend programma aangeboden met shows van Showkorps Juliana uit s Gravendeel, Drumfanfare DIOS uit Oijen, Deltaband Vlissingen, Twirl- & Dancefactory uit Kapelle
en natuurlijk Showkorps Jonge Kracht uit Kapelle-Biezelinge. Het Kapelse showkorps brengt u de primeur van haar nieuwe show De Zeeuwse kust, deze show is op en top Zeeuws.
Met trots presenteren zij zich in sprankelende blauw, vergelijkbaar met de blauwe luchten en de blauwe zee. De show voert u mee langs muzikale pareltjes zoals Blauwe ruis van Blxf enDe Zee van Trijntje Oosterhuis. Vervolgens hoort u de bekende klanken van Aan de kust en Aquarius.
Onlosmakelijk verbonden met Zeeland is het stormachtige verleden. Met het stormachtige fragment The disaster of 1953, wordt gerefereerd aan de watersnoodramp.
Na deze angstaanjagende storm valt de stilte in en herinneren we ons dat de krachtige zee geen genade kent, in deze show ondersteund door het nummer No Mercy van de Zeeuwse band Racoon. Ondanks de treurige herinnering aan 1953 blijven we houden van het mooie, vaak zonnige Zeeland met de nummers Love you more, Boulevard of broken dreams van Green Day en wordt de show zonnig en stralend afgesloten met de vrolijke klanken uit de musical Hair; Let the sunshine in.
De arrangeur van deze showmuziek is Marcus Kerpershoek en de choreografie is in handen van Dennis Smits.
Muzikaal leider van het showkorps is Peter Reijerse en de instructie is in handen van Jan van der Weijde ondersteund door de tambour-mantre Stefan Wisse.

Tijdens de taptoe zal de horecaploeg van de korfbalvereniging voor u klaarstaan.
Dit muzikale evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland,
Gemeente Kapelle, Emti van Boven en diverse andere sponsoren. Op de (bijna) langste dag van het jaar verwelkomen wij u graag op TAPTOE KAPELLE 2015.

   

SHOWKORPS JONGE KRACHT organiseert TAPTOE KAPELLE
op 20 juni 2015 (persbericht)

Na een succesvolle editie in 2011 wordt er ook dit jaar TAPTOE KAPELLE georganiseerd door Showkorps Jonge Kracht. Op zaterdag 20 juni wordt u een avondvullend programma aangeboden met shows van
Showkorps Juliana uit s Gravendeel, Drumfanfare DIOS uit Oijen, Deltaband Vlissingen, Twirl- & Dancefactory uit Kapelle

en natuurlijk Showkorps Jonge Kracht uit Kapelle-Biezelinge op het korfbalveld aan de Vroonlandseweg in Kapelle.

Het Kapelse showkorps brengt u de primeur van haar nieuwe show De Zeeuwse kust , deze show is op en top Zeeuws.

Met trots presenteren zij zich in sprankelende blauw, vergelijkbaar met de blauwe luchten en de blauwe zee. De show voert u mee langs muzikale pareltjes zoals Blauwe ruis van Blxf enDe Zee van Trijntje Oosterhuis. Vervolgens hoort u de bekende klanken van Aan de kust en Aquarius.

Onlosmakelijk verbonden met Zeeland is het stormachtige verleden. Met het stormachtige fragment The disaster of 1953, wordt gerefereerd aan de watersnoodramp.

Na deze angstaanjagende storm valt de stilte in en herinneren we ons dat de krachtige zee geen genade kent, in deze show ondersteund door het nummer No Mercy van de Zeeuwse band Racoon.Ondanks de treurige herinnering aan 1953 blijven we houden van het mooie, vaak zonnige Zeeland met de nummers Love you more, Boulevard of broken dreams van Green Day en wordt de show zonnig en stralend afgesloten met de vrolijke klanken uit de musical Hair; Let the sunshine in.

De arrangeur van deze showmuziek is Marcus Kerpershoek en de choreografie is in handen van Dennis Smits.

Muzikaal leider van het showkorps is Peter Reijerse en de instructie is in handen van Jan van der Weijde ondersteund door de tambour-mantre Stefan Wisse.

Iedereen is uitgenodigd voor dit gratis toegankelijk evenement op het korfbalveld aan de Vroonlandseweg in Kapelle. Parkeren kunt u op het naastgelegen parkeerterrein van de voetbalvereniging.

Aanvang van de Taptoe is om 19:00 uur met een presentatie van de korpsen waarna allen een flitsende show zullen presenteren, de taptoe wordt om
ca. 21:00 uur in stijl afgesloten met een gezamenlijke finale.

Tijdens de taptoe zal de horecaploeg van de korfbalvereniging voor u klaarstaan.

Dit muzikale evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, Gemeente Kapelle, Emti van Boven en diverse andere sponsoren.

Op de (bijna) langste dag van het jaar verwelkomen zij u graag op TAPTOE KAPELLE 2015.

Taptoe Kapelle 2015 Showkorps Jonge Kracht De Zeeuwse Kust

 
75 jaar JK  
   

Lampionoptocht Kapelle
2012

De optocht werd door Jonge Kracht geopend met een aangepast uniform.

Heel het korps liep er verlicht bij.
De LED verlichting was een groot succes.

De verlichting werd gesponsord door eye leds.

   

 home